torek, 18. februar 2014

SEVILLA FC

Dlakocepljenje andaluzijskega kluba pred tekmama z Mariborom




ALI STE VEDELI, DA...
…je Sevilla najstarejši španski klub, ustanovljen 14. oktobra 1905.
…ima Sevilla od leta 2004 svojo radijsko postajo SFC Radio, ki oddaja 24 ur na dan.
…je med Španci Sevilla šele 8. najpopularnejši klub; najpopularnejši je Real Madrid, bolj popularen od Seville pa je tudi Betis.
…je njihova navijaška skupina The Biris Norte (ustanovljena 1974/1975) svoj naziv dobila po najboljšem gambijskem nogometašu vseh časov: Alhaji Momomdo Njle – Biri Biri, popularnem igralcu kluba v sedemdesetih.
…da so trenutno bojda kar trije igralci Seville pod lupo Barcelone in/ali Reala: mladi zvezdnik Alberto Moreno, Federico Fazio in seveda Ivan Rakitič.


POSTAVITEV
 Taktična postavitev Seville se ponavadi prikaže v obliki sistema 4-2-3-1, čeprav bi bilo ustrezneje 4-4-1+Rakitić. Rakitić ima v napadu „prosto vlogo“ in igra z velikim radiusom gibanja. Po žogo prihaja do svojih branilcev, se skrije široko na krilo ali v konico napada, tudi za obrambno linijo nasprotnika, in se v igro prikrade v nadaljevanju napada.
V obrambi Sevilla igra v postavitvi 4-4-2, Carlosu Bacci se v napadalni liniji priključi Rakitić, branilska in vezna linija pa se gibata zelo usklajeno in enotno ter tako tvorita dve jasni liniji s po štirimi igralci.

 Postava Seville na zadnji tekmi La Lige proti Valencii (4-2-3-1)
Beto
Coke - Fazio – Nico Pareja – Moreno
Carrico – Iborra
Reyes – Rakitić – Vitolo
Bacca

 To je najmočnejša postava Seville v zadnjem času in tako je tudi začela tekmo La Lige proti Valencii v nedeljo. Trener Unay Emery v La Ligi ne rotira veliko, za tekme Evropske lige pa praviloma naredi nekaj rotacij, s tem da ogrodje ekipe ostane enako. Proti Mariboru lahko morda namesto Bacce ali Jose Antonia Reyesa v prvi postavi pričakujemo francoskega napadalca Kevina Gameira, ki ga je Didier Deschamps uvrstil tudi na zadnji reprezentančni seznam za tekmo proti Nizozemski in ki je bil z 10 mio. € najdražji nakup Seville pred letošnjo sezono. Kandidat za igro bi lahko bil tudi igralec visokega tempa, Marco Marin, vendar je bolj verjetno, da bo tudi v Mariboru dobil vlogo „jokerja“, Emery pa bi lahko za težko gostovanje uporabil tudi Denisa Cherysheva, ki ga posoja Real Madrid in izkušena igralca kot sta Piotr Trochowski v vezni liniji in Fernando Navarro na poziciji levega branilca.

 Pričakovana postava Seville za tekmo v Ljudskem vrtu (4-2-3-1)
Beto
Coke - Fazio – Nico Parejo – Navarro
Carrico – Iborra
Reyes – Rakitić – Moreno
Bacca


KLJUČNI IGRALCI

CARLOS BACCA
 Če ste se tudi vi spraševali kako bi šele izgledal Marcos Tavares, če bi bil samo še malo hitrejši, boste težko dobili boljši približek kot je kolumbijski napadalec, sicer desničar, Carlos Bacca. Poleg tega, da podobno tečeta, je podoben tudi njun igralski slog. Tudi Bacca je namreč izjemno iznajdljiv v dvobojih v katerih zelo dobro izkorišča svojo telo, ima izjemno prefinjeno podajo in tisti dotik s katerim se večinoma rojevajo v Južni Ameriki. Prav tako pa ne počne odvečnih potez in je vedno usmerjen proti golu. Bacca je zablestel v lanski sezoni belgijske lige, ko je postal najboljši strelec in tudi igralec (!) lige, kljub temu, da je v Club Brugge pred tem prestopil za samo 1,5 mio. €. Pred letošnjo sezono mu je cena poskočila kar na 7 mio. €, neugodna okoliščina za Maribor pa je tudi ta, da najboljši strelec Seville grize za vpoklic v kolumbijsko reprezentanco, kjer je po poškodbi Falcaa luknja, ki bi jo lahko zapolnil prav Bacca.

IVAN RAKITIĆ
 Na tej ravni ni kluba, kjer bi en igralec imel tako izrazito vlogo na igrišču kot Rakitić pri Sevilli. Rakitič dobi vsako žogo po katero pride in takrat se ofenzivni del ekipe prebudi ter začne iskati prazen prostor. Večkrat igra zelo direktno v napad, z visoko žogo na napadalca ali z visoko diagonalo na krilo. Izvaja tudi večino prekinitev iz katerih je Sevilla po njegovih visokih žogah iz strani zelo nevarna in enajstmetrovke, ki jo je nazadnje zgrešil, a jo bo, če bo potrebno, proti Mariboru znova izvajal. Če iščemo paralele z Mariborom, je Rakitiču ne bomo našli, a bi to za ekipo Maribora morda lahko postal Dare Vršič.

FEDERICO FAZIO
 Če bi Sevilla izbirala svojega rdeče-belega bojevnika, bi to zagotovo postal Fazio. 195 cm visoki Argentinec, ki mu odločnost sije že iz oči, je v Sevilli že od leta 2007. Je simbol borbenenega in temperamentnega duha andaluzijskega moštva. Igralec za posebne naloge, ki vrača vsaj z enako mero, kar je pred nekaj tedni spoznal tudi Diego Costa. Steber seviljske obrambe je izjemno koristen v defenzivnih in ofenzivnih prekinitvah, z žogo pa zna tudi po tleh. Skozi sredino lahko potegne v napad, zagotovo pa bo ob neugodnem izidu za Sevillo ob zaključku tekme večkrat obiskal kazenski prostor Maribora tudi med samo igro. V dneh pred tekmo si ga bo zagotovo ogledoval Mendy. S tako robustnim in agresivnim igralcem verjetno še ni imel opravka.


STIL IGRE

 Sevilla ni obsedena s tehnično superiornostjo in lepoto igre. Namesto dolgih napadov in številnih kratkih podaj, išče bolj direktne poti do gola kot bi lahko pričakovali od španske ekipe. Z dolgimi žogami pogosto preskakuje igro, v napadu pa ni nikoli poteze preveč, ampak igralci iščejo enostavne in učinkovite zaključke. Tudi prehod iz obrambe ob presingu nasprotnika je za špansko ekipo presenetljivo nerizičen.

 Pri opazovanju ekipe sem opazil, da Sevilla variira med dvema različnima modeloma igre. Na gostovanjih večinoma čakajo na napad nasprotne ekipe na svoji polovici in se potem preko hitrih kril in direktnih podaj hitro transformirajo v napad. Na domačem igrišču pa vseskozi vršijo pritisk, s konstantno agresivnostjo uveljavljajo premoč v igri in iščejo luknje v obrambi nasprotnika. Proti Mariboru v Ljudskem vrtu pričakujem kombinacijo obeh načinov igre.

 Stabilnost ekipi daje robustna centalno-bralnilska in centralno-vezna naveza, predvsem Fazio, Iborra in Carrico, ki so pripravljeni ubraniti dohode do gola tudi z grobostjo. Ti igralci so nevarni tudi v ofenzivi, so dobro tehnično podkovani in imajo dobro diagonalno podajo na krila, predvsem nevarni pa so pri prekinitvah, kjer hitro vidijo Rakitičeve podaje. Nasploh je podobnosti z ekipo Maribora zelo veliko, lahko bi celo rekli, da se bosta srečali ekipi s podobno taktično postavitvijo in miselnostjo, s številnimi visokimi igralci v sredini igrišča in podobnima napadalcema.


GROŽNJA IN PRILOŽNOST

 Največjo grožnjo Mariboru predstavljajo agresivni krilni igralci Seville – „wingerji“, kakršnih Milec in Viler iz tekem domačega prvenstva nista vajena. V devetdesetih minutah se bodo ob menjavah na igrišču pokazali vsaj trije izjemno eksplozivni in tehnični igralci katerih selekcija sledi najvišji ravni evropskega klubskega nogometa. Številne precizne in močne diagonalne podaje iz centra igrišča na Reyesa, Morena, Vitola, Gameira... pa bodo vršile konstanten pritisk na naša bočna branilca, ki bosta pri branjenju „wingerjev“ porabila tudi veliko moči soigralcev.

 Ena izmed priložnosti Maribora se prav gotovo skriva v igralcu, ki najbolj obdarjuje – golmanu. 31-letni Portugalec Beto, ki je večji del svoje, za seviljske razmere ne preveč bogate, kariere preživel na klopi Porta, je v klub prišel, ko je Diego Lopez odpotoval proti Madridu. Občutljiv je na visoke žoge in če bomo z dobrimi streli in predložki nanj vrstili konstanten pritisk, lahko pričakujemo, da bo kakšno darilo pustil tudi v Ljudskem vrtu.


avtor: Rene Puhar 

Objavljeno tudi na SNPORTAL.SI