ponedeljek, 18. avgust 2014

Katastrofalen debi v Manchestru

Louis Van Gaal je bil veliko trenersko ime že pred svetovnim prvenstvom v Braziliji, vendar mu je na svetovnem prvenstvu, pri svojih 62. letih, uspelo svojemu renomeju še nekaj dodati. Nizozemska je (ob izjemni vratarski menjavi pred enajstmetrovkami!) navduševala z igro v disciplinirani in čvrsti formaciji s tremi osrednjimi branilci (3-4-1-2), ki je sicer popolnoma neznačilna za prejšnje generacije nizozemske reprezentance. Vendar je popolnoma zgrešil, ko je na svoji 1. uradni tekmi z Manchestrom (Manchester United – Swansea, 16.8.2014, 1. kolo EPL 14/15) želel kopirati ta način igre. Zakaj?

Problem 1: Preveč defenzivna igra za igro na domačem igrišču proti slabšemu nasprotniku
V Van Gaalovem sistemu 3-4-1-2 so branilci dokaj statični in se med igro običajno ne vključujejo v napad. Med tremi branilci Manchestra (Jones, Smalling, Blackett) se je le Jones včasih pojavil na nasprotni polovici. Tudi Fletcher in Herrera sta po naravi defenzivna vezna igralca. Bočna igralca Young in Lingard pa sta se, nesamozavestna in nevajena svojih novih vlog, v obrambi vračala v zadnjo linijo kar je pomenilo, da je bilo v prvi enajsterici Manchestra 7 obrambno naravnanih igralcev. Van Gaal je sicer z načinom igre, ko 7 čvrstih in discipliniranih gara za 3 svobodne umetnike, uspeval v Braziliji, vendar je Nizozemska tam igrala na nevtralnem terenu. Prednost domačega terena proti slabšemu nasprotniku pa je v ustvarjanju pritiska na nasprotnika. V primeru čvrste defenzivne postavitve in nesamozavesti igralcev ob preiskušanju novega sistema pa je domače igrišče prej slabost kot prednost.

Problem 2: Nekompatibilnost treh ofenzivnih igralcev
Omenjeni „model 7-3“ je v Braziliji odlično deloval, a so tam dodano vrednost v napadu ustvarjali trije izjemni igralci: Sneider (diktiranje tempa, pas-igra), Robben (hitrost, odkrivanje v prazen prostor, dribling) in Van Persie (zadrževanje žoge, eksekucija). Kvaliteta, izkušnje in predvsem kompatibilnost omenjenih treh igralcev pa je popolnoma neprimerljiva s trojico Mata-Rooney-Hernandez. Med njimi proti Swanseau ni bilo čutiti nobene povezanosti, med sabo niso odigrali niti ene dobre akcije in tudi povsem objektivno med njihovimi karakteristikami ni kompatibilnosti. Vse skupaj izgleda kot da Van Gaal ne bi izbiral postavitve glede na kader s katerim razpolaga, ampak se je za omenjeni sistem igre odločil vnaprej, že na svetovnem prvenstvu... Zagotovo bi se Manchestrska izgubljena trojica na igrišču počutila bolje s še enim „ofenzivcem“, vendar ga ta sistem igre niti ne omogoča. (V drugem polčasu je Van Gaal spremenil sistem v 4-2-3-1, ki omogoča štiri ofenzivno naravnane igralce, kar je takoj funkcioniralo veliko bolje).

Problem 3: Prevelika odgovornost debitanta Lingarda
3-4-1-2 od obeh bočnih igralcev terja zelo dobro razumevanje sistema igre in veliko odgovornost, saj morata s svojim gibanjem tako v obrambi kot v napadu obvladovati celotno linijo igrišča. Na bočnih položaj je bila ta odgovornost za Younga in mladega Lingarda prevelik zalogaj. Predvsem na 21-letnem debitantu Lingardu je na tej tekmi slonelo veliko breme, saj se je večina napadov manchestra odvijala po njegovi strani?! Iz vidika trenerja je to popolnoma nerazumljivo, še toliko bolj, ker sploh ni bilo videti, da bi se to zgodilo kot reakcija na igro Swansea, ki bi načrtno bolj „odprl“ svojo levo stran (tudi na grafičnem prikazu sistema igre (levo), se vidi, da sta Jones in Lingard na desni postavljena bolj ofenzivno kot Blackett in Young na levi strani igrišča). Postaviti tolikšno odgovornost na debitantski nastop mladeniča pa je milo rečeno zelo čudna poteza, ki se je končala s (psihološko pogojeno?) poškodbo Lingarda že v 20. minuti tekme. Lingarda je do konca polčasa v tej vlogi zamenjal Januzaj, ki se je le nekoliko bolje znašel.

Problem 4: Uvajanje sistema z napačnimi igralci na napačni tekmi
Ves čas je bilo v igri Manchestra vidno nerazumevanje sistema igre, predvsem pa se je to kazalo v postavljanju in prevzemanju igralcev v obrambi. Tudi 1. gol Swansea je posledica slabega prevzemanja igralcev Manchestra v obrambi. Večkrat se je zgodilo, da je bil Swansea z manjšim številom igralcev v napadu nevaren. Predvsem bode v oči, da sta bila na tako pomembni tekmi in na tako odgovornih pozicijah v ogenj poslana mlada debitanta Blackett (20 let) in Lingard. Ob novincu Herreri, Smallingu v novi vlogi in novem sistemu igre, je vse skupaj že od začetka naprej zgledalo zmedeno, kar je vplivalo na ne-samozavest domače ekipe, kar so igralci Swansea hitro zaznali in vzpostavili ravnovesje na gostujočem terenu. Nobenega pritiska Manchestra več ni bilo čutiti, Swansea je zato zasluženo dobil 1. polčas.

Epilog: Sprememba igre v 2. polčasu več ni pomagala
Med polčasom je prišlo do transformacije v sistem 4-2-3-1, ki je takoj pokazal boljše rezultate. V sistemu s štirimi bočnimi igralci - Young in Nani na levi, Jones in Januzaj na desni - je Manchester takoj zaigral nekaj bolje, predvsem pa se je z omenjeno transformacijo ustvaril prostor za Januzaja na krilu, torej tam, kjer je on in tudi Manchester kot celota najbolj nevaren. Nenazadnje ima Manchester veliko kvalitetnih krilnih igralcev (Januzaj, Young, Nani, Valencia), ki v sistemu 3-4-1-2 ostajajo neizkoriščeni. United pa trenutno nima kvalitete, da bi takšne igralce lahko puščal ob strani. Sprememba sistema igre v 2. polčasu je rezultirala s pritiskom in izenačujočim golom, vendar je Swansea v Wales vseeno odšel z zasluženo zmago (1:2). Ostaja občutek, da se ekipa po zmedenem, nesigurnem začetku, ni uspela pobrati. Van Gaal bo vsekakor zelo razmislil, ko bo naslednjič na igrišče postavil „nizozemsko formacijo“. Predvsem na domačem igrišču proti slabšemu nasprotniku se to zaenkrat zdi popolnoma nelogično. Morda pa bo vse udrugače, ko se vrne Van Persie.

RENE PUHAR - FABI