četrtek, 11. december 2014

MARIBOR V LP – Statistično...

Za nami je. Dolgo pričakovana, tako željena, mikavna, zabavna, spektakularna, veličastna, mitična Liga Prvakov. In ne, Maribor se ni blamiral. Povsem solidno smo je postavil, poleg dobrih rezultatov pa je pokazal tudi pogum, drznost in napadalno moč. V tem članku sicer ne bo mesta za izlive sreče in hvalospeve, ampak zgolj za krut suhoparen nogometni realizem. Skozi statistiko in izključno skozi statistiko bomo potegnili črto pod 6 tekem, ki smo jih odigrali z največjimi in najbogatejšimi.

1. Statistični segment: Goli in streli na gol
BOJTE SE IBRAIMIJA!
V 540. minutah Lige Prvakov in sodnikovih podaljških je Maribor zadel 4-krat, torej približno na vsakih 140 minut. Malo ali dosti? Čisto soliden izkupiček, če pogledamo preostale skupine. Manj kot štirikrat so namreč zadeli Bate Borisov (2), APOEL (1) in Benfica (2)! Prav štirikrat pa še kar nekaj ekip, med drugim tudi Monaco, ki je napredoval kot prvi v skupini. Sicer pa je bil povprečen strelski učinek ekip v letošnji LP 8,7 gola. Maribor se je torej širni Evropi in svetu pokazal tudi kot za gol nevarna ekipa. Med igralci je bil najbolj nevaren Ibraimi, ki je streljal 17-krat (1 gol), sledi Tavares 13 (0) in Sallalich 8 (0), Filipovič 6 (0) in Zahovič 5 (1). V nasprotnem smislu izpostavljam Mendya, ki je kot stalni joker v igro prihajal na že načete nasprotnikove obrambe, a kljub temu do strela prišel samo enkrat. 

2. Statistični segment: Podaje za priložnosti
KREATOR BOHAR?
Ta statistični podatek sem izbral, ker po mojem mnenju pove veliko o agilnosti in kreativnosti igralcev v napadalni fazi igre, ki ju drugi statistični podatki popolnoma spregledajo. Največ podaj, ki so pripeljale do priložnosti je uspelo Agimu Ibraimiju (11), veliko presenečenje pa je zame drugo mesto - čeprav je igral le približno polovico igralnega časa Maribora v LP, je to Damjan Bohar, ki je odigral kar 9 takšnih podaj in je v tem pogledu najboljši igralec Maribora glede na minute preživete na travi! Na tretjem mestu je Mitja Viler z 8-imi. Je pa v tem pogledu zagotovo razočaralo kar nekaj igralcev - med njimi Vršič (2), Sallalich (2) in povsem zagotovo tudi Tavares (5), vsekakor pa je premalo tovrstnih podaj prišlo iz pozicije Stojanovića – samo 1.

3. Statistični segment: Podaje
FILIPOVIĆ – DOKONČNO USTOLIČEN ORGANIZATOR
Maribor je imel na tekmah 80%-85% uspešnost podaj. V procentualni uspešnosti je bil najboljši Rajčević – 86% (171 uspešnih podaj od 200), vendar je potrebno seveda vedeti, da je uspešnost podaj zelo relativen podatek, saj nekateri igralci sprejemajo bolj, drugi pa manj rizične odločitve. Daleč najbolj nezanesljiva podajalca sta bila Vršič (71%) in Mendy (69%), daleč največ igre pa je šlo preko FilipoviĆa (246 uspešnih podaj), ki se je kot kaže dokončno ustoličil na poziciji organizatorja mariborske igre, sledijo mu Mertelj (201), agilni Stojanović (176), standardni Rajčević (171) in vseprisotni Tavares (162).

4. Statistični segment: Predložki
LE 1,8 USPEŠNEGA PREDLOŽKA NA TEKMO
Statistika je razkrila prav neverjetno nizko uspešnost mariborskih predložkov, ki pa prav gotovo ne gre na račun predložkov kot takih, ampak popolne nenevarnosti mariborskih napadalcev iz tovrstih akcij. Tavares, Ibraimi, Zahović niso igralci, ki bi lahko dobili zračne duele z nasprotnimi branilci, ta šibkost pa je bila izjemno opazna tudi v standardnih situacijah po katerih smo bili le redko nevarni in zato pogosto morali poizkušati z nizkimi variantami. Največ uspešnih predložkov je sicer uspelo Ibraimiju (6), Vilerju pa recimo samo 2 iz 18-ih poizkusov! Stojanović je imel na primer uspešnost 0/7, sicer pa je vsem igralcem vse skupaj uspelo samo 11 predložkov, le 1,8 na tekmo. 

5. Statistični segment: Driblingi
NOVINCA, KI PRINAŠATA VETER
Statistični segment v katerem Maribor zelo, zelo težko konkurira največjim, najboljšim. Gre za podatek, ki govori izključno o kakovosti v situacijah 1:1, Maribor pa se seveda zanaša na kolektivno igro. Vendar je Maribor tudi v tem pogledu odigral nekako nad pričakovanji, temu sta prispevala predvsem dva igralca, ki ju pred začetkom sezone še nismo (dobro) poznali. Petar Stojanović, ki mu je uspelo največ – 8 driblingov (od 15 poizkusov) in Sintayehu Sallalich (7 od 11). Zanimivo je, da standardna srednja vezista Filipovič in Mertelj v vseh šestih tekmah v napadu nista niti enkrat poizkusila z igro 1:1. Ta predvidljivost igre v sredini je močna determinanta mariborske igre, ki jo oziroma bi jo morali kompenzirati prodorni bočni in napadalni igralci.

6. Statistični segment: Obrambni dueli in prestrežene žoge
ŠULER – OBRAMBNI POGLAVAR BREZ MINUTAŽE
To je prvi (izključno) obrambni segment igre skozi katerega bomo lahko pogledali uspešnost mariborskih branilcev. Če seštejemo podatka uspešnosti v obrambnih dvobojih na tleh in prestrezanju podaj nasprotnika, postane zmagovalec Aleksander Rajčević z 29-imi uspešnimi akcijami (9 uspešnih obrambnih dvobojev in 20 prestreženih podaj), tesno mu sledi Mertelj (27), potem pa Stojanović (23), Arghus (22) in Viler (19). Če bi omenjeno statistiko delili z minutami, bi dobili povsem drugačno informacijo: daleč spredaj bi namreč bil Marko Šuler, s povprečno 7-imi uspešnimi obrambnimi akcijami na tekmo, na drugem mestu Arghus 5,4, šele potem pa bi prišel Rajčevič s 4,8. Med napadalno usmerjenimi igralci, je največ uspešnih obrambnih potez uspelo Sallalichu – 9, med razočaranji pa je vsekakor Filipović, ki je s celotno minutažo skupinskega dela LP prestregel le dve (2!) podaji nasprotnika. 

7. Statistični segment: Zračni dvoboji
SLABOST
Ta podatek jemlje v ozir tako obrambne kot napadalne zračne dvoboje in njihovo uspešnost. Prav neverjetno je, da je v tem pogledu znova najboljši Marko Šuler, ki pa v tem primeru ni najboljši le glede na njegovo minutažo, pač pa tudi generalno! Uspel je dobiti 9 dvobojev v zraku (100% uspešnost!), Rajčevič na primer 6/16, Arghus 5/15. Med napadalno usmerjenimi igralci je največ dvobojev dobil Tavares (8/32), sicer pa so na primer Ibraimi, Zahović in Mendy od skupno 29-ih zračnih dvobojev, dobili le 4 kar priča o pomankljivosti mariborske napadalne igre v zraku. Tudi sicer je Maribor v tem segmentu najbolj izrazito zaostajal za svojimi nasprotniki v Ligi Prvakov.

8. Statistični segment: Prekrški
PREKRŠEK – MARIBORSKI STRAH
Največ prekrškov je bilo storjenih na Sallalichu – 10, kar pove o njegovi prodornosti in nepredvidljivosti. Sledi Ibraimi (9) in zanimivo, Mendy nad katerim so nasprotniki naredili kar 8 prekrškov. Začuda je bil nad Tavaresom narejen le 1 na tekmo, je pa bil Marcos med glavnimi mariborskimi prekrškarji z 12-imi storjenimi prekrški, pred njimi je seveda Mertelj (14), za njim pa Stojanović (9). Če bi Mariborčani v prihodnje izboljšali igro v zraku (kar je seveda mogoče samo z novimi okrepitvami), bi lahko delali in izsiljevali tudi več prekrškov v igri, kar bi igri dajalo novo dimenzijo; čvrstost, stabilnost v obrambi in nepredvidljivost v napadu...

Statistični MVP Maribora v LP:
AGIM IBRAIMI
Tudi pri tej odločitvi jemljem v ozir samo številke oziroma statistične podatke pridobljene preko mobilne aplikacije v lasti OPTA. Je pa bila odločitev za najboljšega igralca izjemno nehvaležna, saj so tudi po statističnih podatkih mariborski igralci izjemno izenačeni. Ni nikogar, ki bi generalno izrazito odstopal. Tako na primer fascinira Stojanovićeva agresivnost v obrambi, vendar ima Petar manko pri konkretizaciji napadov, Viler je na primer izjemen prav v tem, vendar je v obrambi veliko slabši in manj agresiven. Po analizi statistike sem pozitivno presenečen nad Boharjem, ki bi ga uvrstil celo takoj za Ibraimija, saj je kvaliteten v vseh pokazateljih, ima pa izjemno visoko uspešnost podaj, tudi takšnih, ki so bile konkretizirane, nekoliko pa sem razočaran nad Tavaresom, predvsem nad uspešnostjo njegovih duelov in podaj, ki so pripeljale do priložnosti in Filipovičem, ki je statistično razočaral predvsem obrambnem smislu. Poleg tega, da je bil Ibraimi eden od strelcev, navdušuje uspešnost njegovih podaj (83%) v kombinaciji z njihovo ofenzivno usmerjenostjo. Poleg tega je Ibraimi realiziral kar polovico uspešnih mariborskih predložkov, tudi v obrambi pa je bil nekje na ravni preostalih mariborskih napadalno usmerjenih igralcev. Med kolebanjem med Stojanovićem, Boharjem in Ibraimijem, sem se odločil za 10-ko.

Tekst: Rene Puhar - FABI / Fatal10 - Nogometni blog
Foto: Jure Banfi / SNPortal.si

Grafika: FourFourTwo Stats Zone mobilna aplikacija - lahko jo downloadate v App Store ali preiskusite na spletu"